Očakávané vyššie príjmy boli dôvodom k úprave rozpočtu PSK

10.08.2005 Prešov

Prešov 10. augusta (TASR) - Do tohoročného rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) majú oproti plánu pribudnúť vyššie príjmy, a to viac ako 113 milión...
Prešov 10. augusta (TASR) - Do tohoročného rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) majú oproti plánu pribudnúť vyššie príjmy, a to viac ako 113 miliónov Sk. To bolo dôvodom k už tretej úprave rozpočtu, ktorú schválili poslanci PSK na svojej schôdzi v utorok.

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla vedúca odboru financií a správy majetku Úradu PSK v Prešove Mária Holíková, celkové hospodárenie PSK v tomto roku by malo skončiť s účtovným prebytkom asi 50 miliónov Sk.
Pozitívne predpoklady sú dané tým, že PSK bude mať vyšší príjem z dane z príjmov fyzických osôb o bezmála 50 miliónov Sk, z vlastných príjmov o asi 44 miliónov Sk a z dane z motorových vozidiel približne o 20 miliónov Sk.
Holíková konštatovala, že priaznivo sa vyvíja výber z dane z motorových vozidiel. Táto daň je prvou, výnos z ktorej vyšší územný celok dostáva v 100-% rozsahu, preto sa aj na začiatku obávali situácie okolo jej výberu. \"Negatívne očakávania sa nenaplnili, \" konštatovala Holíková. Za prvých sedem mesiacov dosiahol výber tejto dane bezmála 214 miliónov Sk, do konca roka pribudne podľa odhadu ešte 48 miliónov Sk.
Poslanci schválili, že navyše získané príjmy rozdelia, a to 45 miliónov Sk do bežného rozpočtu a 46,3 milióna Sk do kapitálového rozpočtu. V prvej skupine najviac, až 15 miliónov Sk, pôjde do verejnej dopravy na vyrovnanie strát z poskytovania zliav. V druhej všetky prostriedky určili na dokončenie investičných akcií, najviac - vyše 28 miliónov Sk, je pre oblasť školstva.
Po úprave predstavujú príjmy PSK v tohoročnom rozpočte viac ako 3,2 miliardy Sk a výdavky vyše 3,27 miliardy Sk.
 

Vyberte región